sublimacji

Encyklopedia PWN

kalorymetria
[łac. caloris ‘ciepło’, gr. métron ‘miara’],
dział chemii fiz. i fizyki obejmujący metody pomiarów efektów cieplnych towarzyszących różnym procesom fiz., chem. i biol. — reakcjom chem. (np. reakcjom spalania), przemianom fazowym (zwłaszcza zmianom stanów skupienia, jak wrzenie, sublimacja), rozpuszczaniu, adsorpcji, rozpadowi promieniotwórczemu, przemianom materii w organizmach oraz parametrów charakteryzujących cieplne właściwości ciał (np. pomiary ciepła właściwego, przewodności cieplnej);
liofilizacja
[gr. lýō ‘rozpuszczam’, philéō ‘lubię’],
suszenie sublimacyjne,
w przemyśle spoż. suszenie produktów żywnościowych o konsystencji stałej (owoce, warzywa, grzyby, mięso, ryby), półpłynnej (przeciery owocowe i warzywne) i płynnej (soki, ekstrakty kawy, herbaty) w stanie zamrożonym, pod znacznie obniżonym ciśnieniem;
hydrol. ilość wody przenikającej do atmosfery w wyniku procesów fizycznych, fizjologicznych, chemicznych i technologicznych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia