stanie

Encyklopedia PWN

żelatyna
[fr. < łac.],
stała mieszanina produktów hydrolizy białka zwierzęcego (kolagenu), otrzymywana przez gotowanie w wodzie kości, chrząstek, ścięgien i in. odpadów zwierzęcych zawierających kolagen;
Żelazek Marian, ur. 30 I 1918, Palędź k. Poznania, zm. 30 IV 2006, Puri (Indie),
misjonarz, werbista;
nazwa handl. stali niestopowej, → armco.
żelazostopy, ferrostopy, stopy wstępne żelaza,
stopy żelaza z metalami i niemetalami służące do wprowadzania dodatków stopowych do stali, staliwa i żeliwa, rzadziej do stopów nieżelaznych (np.: żelazowolfram, żelazomolibden, żelazoniob — do wprowadzania odpowiednio wolframu, molibdenu i niobu do stopów);
półprodukt hutn. w postaci grudek zawierających ok. 95% żelaza;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia