stabilizatorami
Encyklopedia PWN
polski konstruktor samolotów, projektant nowoczesnego profilu skrzydła.
polski wynalazca, pionier żeglugi podwodnej i lotnictwa.
amer. konstruktor i teoretyk budowy okrętów;
grupa izotropii, stabilizator, podgrupa stacjonarna,
mat. podgrupa Gx grupy G działającej na pewnym zbiorze X (działanie grupy), składająca się z tych elementów, które nie poruszają elementu x;
substancja w postaci proszku o barwie kremowobiałej do jasnobrązowej, bez zapachu, otrzymywana z wysuszonych, czerwonych glonów mor. (krasnorostów) występujących w północnym Atlantyku (z rodzajów: chrząstnica i gigartyna) oraz alg bałtyckich (Furcellaria fastigiata), stosowana jako substancja żelująca, zagęstnik i stabilizator produktów spoż. (galaretki, mętne napoje owocowe, jogurty, serki, twarogi, napoje mleczne, śmietanki, majonezy, produkty smażone, wyroby piekarskie, mięsne, rybne i in.); dawka żelująca wynosi 1%;