pokarmowy

Encyklopedia PWN

ekol. zdolność układów ekol. do regulacji procesów wewn., w wyniku której układ jako całość zachowuje równowagę.
kiszonki, kwaszonki,
pasze soczyste zakonserwowane naturalnie w wyniku fermentacji lub przez dodanie kwasów org. bądź mineralnych (np. mrówkowego lub siarkowego), a także preparatów fabrycznych (np. Acidol, Ensimax).
kobalaminy
[łac.],
witaminy B12,
grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie;
konsumenci
[łac. consumare ‘spożywać’],
ekol. organizmy cudzożywne odżywiające się substancjami pokarmowymi znajdującymi się w ciałach innych organizmów (żywych lub martwych);
Koskowski Włodzimierz, ur. 29 VII 1893, Łaszczów (Lubelskie), zm. 20 V 1965, Swindon (W. Brytania),
syn Bronisława, lekarz farmakolog;
krążenia układ, naczyniowy układ,
anat. układ wewnętrzny transportu płynów ustrojowych zwierząt i człowieka.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia