kobalaminy
 
Encyklopedia PWN
kobalaminy
[łac.],
witaminy B12,
grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie;
w cząsteczce kobalaminy, składającej się z rdzenia porfirynowego, znajduje się atom kobaltu, z którym może być związany anion, m.in. cyjankowy (powstaje cyjanokobalamina, najważniejsza z witamin B12), hydroksylowy (hydroksykobalamina); endogenne kobalaminy są syntetyzowane przez bakterie przewodu pokarmowego (cyjanokobalamina może być wchłaniana z przewodu pokarmowego tylko w obecności czynnika wewnętrznego Castle’a); naturalnym źródłem kobalaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza wątroba; dzienne zapotrzebowanie człowieka wynosi 2–4 µg kobalaminy; są koenzymami enzymów biorących udział w procesach metabolicznych.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia