piekący

Encyklopedia PWN

fryszowanie
[niem. frischen],
dawny sposób świeżenia surówki żelaza w piecu zw. fryszerką;
olejek eteryczny otrzymywany przez destylację z parą wodną nierozwiniętych pączków kwiatowych goździkowca korzennego (goździkowiec);
urządzenie przekazujące otoczeniu ciepło powstające na miejscu, w wyniku przetwarzania innych rodzajów energii (grzejnictwo elektryczne, g. gazowe, naftowe, spirytusowe) lub doprowadzone z zewnątrz (np. z ciepłowni) za pomocą nośników ciepła, np. gorącej wody, pary wodnej, powietrza;
Héroult
[erụ]
Paul-Louis-Toussaint, ur. 1863, zm. 1914,
fr. metalurg, wynalazca i przemysłowiec;
Huta „Małapanew” SA, Huta „Ozimek”,
huta żelaza i zakłady metalowe w Ozimku;
huta żelaza i stali oraz wytwórnia taboru kolejowego w Ostrowcu Świętokrzyskim, 1952–89 pod nazwą Huta im. Marcelego Nowotki;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia