parzące
Encyklopedia PWN
bajgiel
rodzaj obwarzanka z parzonego ciasta.
[jidysz < niem.],
herbata
produkt spożywczy, młode liście lub nierozwinięte pączki liściowe krzewu herbacianego (herbata, bot.), odpowiednio przerobione i wysuszone, służące do otrzymywania napoju (naparu) o tej samej nazwie.
[łac. herba ‘zioło’, thea < południowochiń. tē],
bojowe środki trujące o działaniu parzącym;
kafeteria
typ popularnej, niedrogiej, samoobsługowej restauracji,
[hiszp.],
produkt mięsny, wyrób wędliniarski o charakterystycznym, wydłużonym kształcie, sporządzany z peklowanego i rozdrobnionego (krojonego lub mielonego) mięsa gł. wieprzowego, wołowego, cielęcego, oślego, drobiowego, zmieszanego z tłuszczem i przyprawionego w zależności od gatunku, m.in.: solą, cukrem, pieprzem, czosnkiem, cebulą, jałowcem, majerankiem, gorczycą, papryką;
bojowy środek trujący o działaniu parzącym;