olejowe
Encyklopedia PWN
farm. mieszanina sproszkowanych substancji leczn. (i ewentualnie obojętnego sypkiego podłoża — przysypka, zasypka) lub zawieszonych w roztworach wodnych, glicerynowych bądź olejowych (puder płynny);
Quevedo
m. w zachodnim Ekwadorze, w prow. Los Ríos, nad rz. Vinces (dorzecze Guayas), przy drodze z Quito do Guayaquil, ok. 100 km na południe od m. Santo Domingo de los Colorados.
[kewẹdo],
stan w południowej Nigerii, nad Zat. Gwinejską, w Delcie Nigru;
naturalna, ciekła mieszanina węglowodorów parafinowych (alkany), naftenowych (cykloalkany) i aromatycznych (związki aromatyczne).
rzepik, rzepa olejna, właśc. kapusta (rzepa) właściwa olejowa, Brassica rapa, Brassica campestris subsp. oleifera,
podgatunek rzepy;
m. w południowo-wschodnim Beninie, ok. 30 km na północ od Porto-Novo.