rzepik
 
Encyklopedia PWN
rzepik, rzepa olejna, właśc. kapusta (rzepa) właściwa olejowa, Brassica rapa, Brassica campestris subsp. oleifera,
podgatunek rzepy;
jednoroczna (jara lub ozima) roślina oleista i pastewna (zielonki, kiszonki), pochodząca prawdopodobnie z Europy i Azji, uprawiana w klimacie umiarkowanym i chłodnym; rzepik jest podobny do rzepaku, lecz ma łodygi słabiej rozgałęzione; kwiaty żółte, zebrane w baldachogrona; owoc — wygięta łuszczyna (dł. 3–5 cm); nasiona kuliste, czerwonobrązowe, o zawartości tłuszczu 30–48%; rzepik ozimy jest bardziej odporny od rzepaku na niską temperaturę; uprawiany jako roślina oleista i pastewna, w Polsce ob. nie uprawiany; plon nasion 0,9–2,5 t z ha.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia