napowietrzanie

Encyklopedia PWN

aeracja
[gr.],
napowietrzanie,
wprowadzanie powietrza lub innych środków (np. tlenu, piany) do obiektu, instalacji itp.
usuwanie ze ścieków zawartych w nich zanieczyszczeń w celu zminimalizowania ich szkodliwego oddziaływania na odbiornik, tj. wody powierzchniowe lub grunty.
aeracja
[gr. aḗr ‘powietrze’],
napowietrzanie,
roln. zabieg pielęgnacyjny stosowany w celu ułatwienia wnikania powietrza, wody i nawozów mineralnych do gleby;
dezodoryzacja
[fr. < łac. odor ‘zapach’],
odwanianie,
usuwanie niepożądanych zapachów z produktów spożywczych, wody, wyrobów technicznych, pomieszczeń, np. hal produkcyjnych i in.;
wody uzdatnianie, oczyszczanie wody,
zespół zabiegów technol. prowadzących do zmiany składu wody powierzchniowej lub podziemnej, ujmowanej do określonego przeznaczenia (m.in. do spożycia, rekreacji, na potrzeby przemysłu, rolnictwa, hodowli), w celu uzyskania wody o wymaganej jakości.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia