mrożonka

Encyklopedia PWN

produkty spożywcze utrwalane przez zamrożenie w temperaturze od –25 do –40°C przy zastosowaniu odpowiedniej metody (np. owiewowej lub kontaktowej) i przechowywane w temperaturze poniżej –18°C, w celu zachowania początkowej jakości surowca.
Altira Group Inc., do 27 I 2003 Philip Morris Companies Inc.,
amerykański holding przemysłu artykułów spożywczych i tytoniowych,
dział produkcji żywnościowej związany z przetwarzaniem owoców i warzyw w warunkach domowych, w małych przetwórniach rzemieślniczych oraz wyspecjalizowanych zakładach przem., mogących wytwarzać wiele tysięcy ton produktów rocznie, określany wówczas jako przemysł owocowo-warzywny.
produkcja artykułów spoż. i napojów, w szerszym znaczeniu działalność związana z uzyskiwaniem roln. produktów roślinnych (płody rolne) i zwierzęcych (mięso, tłuszcze), produktów z runa leśnego (jadalne owoce leśne, grzyby), pozyskiwaniem ryb i in. produktów morza, oraz przetwarzanie tych produktów na artykuły żywnościowe do szybkiego spożycia lub nadające się do przechowywania;
odmiana truskawek, wyhodowana 1974 w Inst. Sadownictwa w Skierniewicach;
fasola, Phaseolus,
rodzaj roślin zielnych z rodziny bobowatych (motylkowatych);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia