mieszanina

Encyklopedia PWN

chałwa
[tur. < arab.],
wyrób cukierniczy w postaci dość twardej, tłustej, słodkiej masy, o charakterystycznej włóknistej strukturze, stanowiący mieszaninę napowietrzonej masy karmelowej, miazgi z nasion (gł. sezamu indyjskiego, tzw. ziarna sezamowego), też owoców (zwłaszcza orzechów) roślin oleistych, z dodatkiem substancji smakowo-zapachowych;
dziedzina wiedzy i techniki zajmująca się zagadnieniami chłodzenia za pomocą urządzeń techn. (chłodziarka);
chromatografia, w której fazę nieruchomą stanowi adsorbent (np. żel krzemionkowy, tlenek glinu);
fiz. ciśnienie mieszaniny gazów jest równe sumie ciśnień cząstkowych p = Σpi; ciśnienia cząstkowe pi spełniają osobno równanie stanu piV = niRT, gdzie V to wspólna objętość, R uniwersalna stała gazowa, T — temperatura, a ni to liczba moli i-tego składnika;
Davy
[dẹıwi]
Sir Humphry Bartholomew Wymowa, ur. 17 XII 1778, Penzance (hrab. Kornwalia), zm. 29 V 1829, Genewa,
angielski chemik i fizyk.
rozdzielanie mieszaniny cieczy o bardzo zbliżonych temperaturach wrzenia;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia