kruche

Encyklopedia PWN

diablotka
[fr. diablotins ‘diabełki’, ‘łakocie’],
krążek albo pałeczka z kruchego lub francuskiego ciasta, podawane do zup czystych (bulion, czerwony barszcz).
dioptaz
[gr., ‘przezroczysty’],
minerał, uwodniony krzemian miedzi Cu6[Si6O18] · 6H2O;
ebonit, twarda guma,
produkt wulkanizacji kauczuku zawierający dużą ilość siarki (25–32% masy);
epsomit, sól gorzka rodzima,
minerał, uwodniony siarczan magnezu MgSO4·7H2O;
fonografia
[gr. phōnḗ ‘głos’, ‘dźwięk’, gráphō ‘piszę’],
utrwalanie przebiegów akustycznych w postaci tzw. ścieżek dźwiękowych na mechanicznych, magnetycznych lub optycznych nośnikach dźwięku (takich jak walce, taśmy, płyty itp.), umożliwiających ich wielokrotne odtwarzanie za pośrednictwem głośników;
fryta
[niem. < wł.],
szkło lub spiek wytworzone przez topienie odpowiednich surowców i gwałtowne studzenie (zwykle przez wylanie stopu do wody) w celu otrzymania kruchych, szklistych ziarn, łatwych do rozdrabniania;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia