kruche
Encyklopedia PWN
diablotka
krążek albo pałeczka z kruchego lub francuskiego ciasta, podawane do zup czystych (bulion, czerwony barszcz).
[fr. diablotins ‘diabełki’, ‘łakocie’],
dioptaz
minerał, uwodniony krzemian miedzi Cu6[Si6O18] · 6H2O;
[gr., ‘przezroczysty’],
ebonit, twarda guma,
produkt wulkanizacji kauczuku zawierający dużą ilość siarki (25–32% masy);
epsomit, sól gorzka rodzima,
minerał, uwodniony siarczan magnezu MgSO4·7H2O;
fonografia
utrwalanie przebiegów akustycznych w postaci tzw. ścieżek dźwiękowych na mechanicznych, magnetycznych lub optycznych nośnikach dźwięku (takich jak walce, taśmy, płyty itp.), umożliwiających ich wielokrotne odtwarzanie za pośrednictwem głośników;
[gr. phōnḗ ‘głos’, ‘dźwięk’, gráphō ‘piszę’],
fryta
szkło lub spiek wytworzone przez topienie odpowiednich surowców i gwałtowne studzenie (zwykle przez wylanie stopu do wody) w celu otrzymania kruchych, szklistych ziarn, łatwych do rozdrabniania;
[niem. < wł.],