UWAGA: Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymasz wiadomość mailową z prośbą o jego potwierdzenie.
fryta
Encyklopedia PWN
fryta
[niem. < wł.],
szkło lub spiek wytworzone przez topienie odpowiednich surowców i gwałtowne studzenie (zwykle przez wylanie stopu do wody) w celu otrzymania kruchych, szklistych ziarn, łatwych do rozdrabniania;
f. w stanie zmielonym służą m.in. do wytwarzania emalii oraz szkliw ceramicznych; w procesie topienia rozpuszczalne składniki przechodzą w jednorodne, odporne na działanie wody szkło — umożliwia to nanoszenie emalii i szkliw w postaci zawiesin wodnych na zdobioną powierzchnię.
wiemy, jak cenny jest Twój czas – zajmiemy Ci tylko chwilę.
Czy dasz nam szansę, abyśmy mogli dalej tworzyć źródło Twojej sprawdzonej, darmowej wiedzy, z której właśnie chcesz skorzystać? Bez wpływu z reklam będzie to po prostu niemożliwe.
Dlatego prosimy – dodaj naszą domenę, jako wyjątek lub skorzystaj z instrukcji i odblokuj wyświetlanie reklam na naszych serwisach.