kakaowy

Encyklopedia PWN

likier
[fr. liqueur < łac. liquor ‘ciec’, ‘płynąć’],
słodki i gęsty napój alkoholowy o różnych smakach (miętowy, kawowy, kakaowy, owocowy, kminkowy itp.), zawierający zwykle powyżej 30% cukru i 25–45% alkoholu (zależnie od rodzaju);
Malabo, do 1973 Santa Isabel,
stolica Gwinei Równikowej, na północnym wybrzeżu wyspy Bioko, w Zat. Gwinejskiej.
grupa drzew dostarczających jadalnych tłuszczów roślinnych, pozyskiwanych gł. z nasion;
Nowa Gwinea, ang. New Guinea, indonez. Irian,
wyspa na Oceanie Spokojnym, w Melanezji;
m. w południowo-zachodniej Nigerii, w stanie Ondo.
m. w południowo-zachodniej Nigerii, nad rz. Oshun;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia