masłowe drzewa
 
Encyklopedia PWN
masłowe drzewa,
grupa drzew dostarczających jadalnych tłuszczów roślinnych, pozyskiwanych gł. z nasion;
do ważniejszych drzew masłowych należą: w Afryce masłosz Parka (masłowiec Parka, Butyrospermum parkii, Bassia parkii) z rodziny sączyńcowatych (Sapotaceae), o nasionach zawierających ok. 50% tłuszczu (tzw. masło shea), pomaśla właściwa (Pentadesma butyracea) z rodziny dziurawcowatych (Hyperiaceae); w Azji Południowo-Wschodniej i Australii — gat. z rodzaju Madhuca, z rodziny sączyńcowatych, i damarzyk, Shorea, z rodziny dwuskrzydlcowatych (Dipterocarpaceae) — z ich nasion, zw. orzeszkami ilipe otrzymuje się tłuszcz, który jest namiastką masła kakaowego; tłuszcze otrzymywane z drzew masłowych są użytkowane lokalnie oraz eksportowane.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia