likier
 
Encyklopedia PWN
likier
[fr. liqueur < łac. liquor ‘ciec’, ‘płynąć’],
słodki i gęsty napój alkoholowy o różnych smakach (miętowy, kawowy, kakaowy, owocowy, kminkowy itp.), zawierający zwykle powyżej 30% cukru i 25–45% alkoholu (zależnie od rodzaju);
do wyrobu likierów używa się — poza spirytusem i cukrem — soków i nalewów owocowych, destylatów ziołowych i korzennych oraz olejków eterycznych; powszechnie znane są likiery ziołowe o tradycyjnych nazwach (dawniej wyrabiane przez mnichów), np. kapucyński, klasztorny, fr. Bénédictine i Chartreuse oraz wiele innych; poza tym wyrabia się likier wiśniowy (cherry brandy i maraschino), likier z soku z czarnych porzeczek (cassis), likier pomarańczowy (curaçao), likier korzenny (boonekamp), kminkowy (alasz) i in.; do likierów zalicza się również likiery emulsyjne, tzw. kremy (np. likier jajowy — advocaat, likier jajowo-kawowy), zawierające składniki (np. żółtka kurzego jaja) zagęszczające płyn do konsystencji oleistej.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia