UWAGA: Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymasz wiadomość mailową z prośbą o jego potwierdzenie.
likier
Encyklopedia PWN
likier
[fr. liqueur < łac. liquor ‘ciec’, ‘płynąć’],
słodki i gęsty napój alkoholowy o różnych smakach (miętowy, kawowy, kakaowy, owocowy, kminkowy itp.), zawierający zwykle powyżej 30% cukru i 25–45% alkoholu (zależnie od rodzaju);
do wyrobu likierów używa się — poza spirytusem i cukrem — soków i nalewów owocowych, destylatów ziołowych i korzennych oraz olejków eterycznych; powszechnie znane są likiery ziołowe o tradycyjnych nazwach (dawniej wyrabiane przez mnichów), np. kapucyński, klasztorny, fr. Bénédictine i Chartreuse oraz wiele innych; poza tym wyrabia się likier wiśniowy (cherry brandy i maraschino), likier z soku z czarnych porzeczek (cassis), likier pomarańczowy (curaçao), likier korzenny (boonekamp), kminkowy (alasz) i in.; do likierów zalicza się również likiery emulsyjne, tzw. kremy (np. likier jajowy — advocaat, likier jajowo-kawowy), zawierające składniki (np. żółtka kurzego jaja) zagęszczające płyn do konsystencji oleistej.
wiemy, jak cenny jest Twój czas – zajmiemy Ci tylko chwilę.
Czy dasz nam szansę, abyśmy mogli dalej tworzyć źródło Twojej sprawdzonej, darmowej wiedzy, z której właśnie chcesz skorzystać? Bez wpływu z reklam będzie to po prostu niemożliwe.
Dlatego prosimy – dodaj naszą domenę, jako wyjątek lub skorzystaj z instrukcji i odblokuj wyświetlanie reklam na naszych serwisach.