Jeżyna

Encyklopedia PWN

rośliny światłolubne, które aby dotrzeć do miejsc najlepiej oświetlonych, znajdujących się w górnych partiach pokrywy roślinnej, wykształcają długie łodygi, wynoszące na szczycie liście i kwiaty;
bot. krzew, → jeżyna (popielica).
różowate, Rosaceae,
rodzina z klasy dwuliściennych, licząca ponad 110 rodzajów i ok. 3500 gat., skupionych w 12 podrodzinach, występujących prawie na całej kuli ziemskiej, licznie w strefach podzwrotnikowej i umiarkowanej półkuli północnej;
strudel
[niem.],
potrawa przyrządzana z dokładnie wyrobionego ciasta, cienko rozwałkowanego (podobnie jak na pierogi), w które zawija się w formie ślimaka rozdrobnione owoce, gł. jabłka (także wiśnie, jeżyny, mielone wł. orzechy, mak).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia