paciorkowiec
Encyklopedia PWN
paciorkowce, streptokoki,
bakterie Gram-dodatnie o kształcie kulistym, występujące w parach (dwoinki) lub tworzące łańcuszki;
diagnostyczny test serologiczny pozwalający na określenie w surowicy poziomu antystreptolizyn O (ASO) — przeciwciał przeciw streptolizynie O, wytwarzanej przez paciorkowce hemolizujące grupy A;
antystreptolizyny
przeciwciała w surowicy krwi ludzkiej skierowane przeciw streptolizynie — jednej z toksyn wytwarzanych przez paciorkowce hemolizujące (Streptococcus pyogenes), mającej właściwość rozpuszczania krwinek czerwonych;
[gr.],
swoista zdolność drobnoustroju do przenikania przez bariery obronne ustroju oraz rozprzestrzeniania się i namnażania w organizmie zakażonym;
beztlenowy proces enzymatycznego rozkładu sacharydów na kwas mlekowy (tzw. homofermentacja mlekowa, f.m. właściwa) lub na kwas mlekowy i in. produkty, m.in. etanol (tzw. heterofermentacja mlekowa);
angina
ostre zapalenie migdałków podniebiennych i błony śluzowej gardła;
[łac.],