wyjce
 
Encyklopedia PWN
Zamieszkują lasy Ameryki Południowej od Gwatemali po Argentynę; jedne z największych małp szerokonosych; różnie ubarwione; nadrzewne, mają długi, chwytny ogon; wydają donośny głos (wzmacniany przez rezonacyjne worki krtaniowe); rozróżnia się 5 lub 6 gat. z wieloma podgat. i odmianami, m.in.: wyjec czarny, Alouatta caraya, wyjec rudy, Alouatta seniculus.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia