wrzód trawienny
 
Encyklopedia PWN
wrzód trawienny,
med. ograniczony ubytek błony śluzowej przewodu pokarmowego, sięgający do blaszki mięśniowej lub głębiej, z naciekiem zapalnym i martwicą w otoczeniu;
powstaje w miejscach kontaktu błony z kwasem solnym i pepsyną, najczęściej w żołądku i/lub dwunastnicy, rzadziej w dolnej części przełyku i zaopuszkowej części dwunastnicy; wg aktualnych poglądów gł. przyczyną powstania wrzodu trawiennego jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori; nadal jednak uważa się, że istotne w powstawaniu wrzodu trawiennego są zaburzenia równowagi między czynnikami agresji i obrony błony śluzowej żołądka i/lub dwunastnicy (kwas solny aktywuje pepsynogen, a aktywna pepsyna trawi białko zdenaturowanych komórek, tworząc niszę wrzodową); przewlekłe występowanie dolegliwości spowodowanych istnieniem wrzodu trawiennego i skłonność do ich nawrotów świadczy o istnieniu choroby wrzodowej.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia