turkawka
 
Encyklopedia PWN
długość 30 cm; upierzenie grzbietu brązowawe, reszty ciała sino-różowo-białawe, po bokach szyi na białym tle charakterystyczne czarne prążki; żywi się nasionami; wydaje turkoczący głos; zamieszkuje lasy i zagajniki Europy, zachodniej Azji i północnej Afryki; w Polsce wędrowna, pospolita, chroniona.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia