szakal złocisty
 
Encyklopedia PWN
pokrojem zbliżony do wilka, lecz mniejszy (dł. ciała 70–105 cm), ma twardą, gęstą sierść, barwy zwykle rudoszarej, na brzuchu białawej; aktywny nocą, stado wyciem zwołuje się na polowanie (na gryzonie, ptaki, zjada również padlinę), nawiedza także obejścia ludzkie; gniazda w norach; zamieszkuje gęste zarośla w północnej Afryce, większej części Azji i na Płw. Bałkańskim.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia