smaczliwka
 
Encyklopedia PWN
smaczliwka, awokado, Persea,
rodzaj roślin okrytozalążkowych, z rodziny wawrzynowatych
ok. 150 gat. drzew występujących w strefie tropik.: w Ameryce Południowej, Środkowej i Azji; dorastają do 35 m wys.; liście skórzaste, eliptyczne; kwiaty żółtozielone, w wiechach; owoc — okrągły lub gruszkowaty pestkowiec o barwie zielonej, purpurowej lub czarnej, najczęściej z pozostałościami działek na szczycie; smaczliwka właściwa (awokado), P. americana, z tropik. Ameryki, powszechnie uprawiana w strefie tropik. i subtropik. aż po Hiszpanię; owoce 5–20 cm dł., o dużej zawartości tłuszczu (do 30%), mają delikatny, orzechowy, aromat, wysoką wartość odżywcza i dietetyczną, zawierają wit. A, B1, B2, C, PP, K i H, znaczne ilości mikroelementów i kwas pantotenowy (B5); 13 gat. znajduje się w Czerwonej Księdze Roślin Wymierających i Zagrożonych (IUCN).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia