pieprznik
 
Encyklopedia PWN
pieprznik, Cantharellus,
rodzaj grzybów podstawczaków z rzędu pieprznikowców (Cantharellales);
ok. 70 gat., w Polsce — 4; grzyby mikoryzowe (mikoryza), o kapeluszowym owocniku z hymenoforem w postaci blaszek lub grubych żyłek, jadalne; m.in. pieprznik jadalny (kurka, C. cibarius), o owocnikach lejkowatych nawet do 7 cm średnicy, koloru od bladożółtego do pomarańczowego; w Polsce bardzo pospolity; pod względem gosp. jeden z najważniejszych gat. jadalnych w Polsce, eksportowany.
zgłoś uwagę
Ilustracje
Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius) fot. W. Pawłowski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia