panda wielka
 
Encyklopedia PWN
panda wielka, niedźwiedź bambusowy, Ailuropoda melanoleuca,
jedyny współcz. gat. z rodziny niedźwiedziowatych, z podrodziny wielkich pand (Ailuropodidae);
zamieszkuje lasy bambusowe na wys. 2600–3900 m n.p.m. (zimą schodzi do 800 m n.p.m.) w chiń. prow.: Gansu, Shaanxi i Sichuan; dł. do 1,5 m; ubarwienie białe z czarnymi plamami wokół oczu, na uszach, od łopatek w dół do dłoni i na tylnych kończynach; naziemny tryb życia; żywi się niemal wyłącznie pokarmem roślinnym (gł. młodymi pędami bambusa), niekiedy zjada małe ssaki, ryby i owady; jest aktywna nocą oraz o świcie i zmierzchu, resztę dnia spędza w wydrążonym pniu, jaskini lub szczelinie w skale; jest jednym z najrzadszych ssaków drapieżnych (poniżej 600 osobników); gat. zagrożony.
zgłoś uwagę
Ilustracje
Panda wielka (Ailuropoda melanoleuca) fot. P. Tomaszewski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia