palmowy olej
 
Encyklopedia PWN
palmowy olej,
olej otrzymywany z miąższu owoców, także nasion, różnych gat. palm, gł. olejowca gwinejskiego (palmy olejowej);
obydwa tłuszcze są nazywane olejami, chociaż mają konsystencję półstałą; w skład oleju palmowego z miąższu owoców palmy olejowej wchodzą kwasy tłuszczowe: palmitynowy (ok. 40%), oleinowy (40–52%), stearynowy (1–6%), linolowy (ok. 10%) oraz karoten (nadaje olejowi palmowemu barwę pomarańczowoczerwoną); olej palmowy ma trwały zapach kwiatowy (irysów i fiołków), który nie zanika nawet po procesie bielenia; jest cennym surowcem do produkcji mydła (naturalny zapach kwiatowy), w przemyśle farbiarskim, a także jako paliwo (Afryka); olej palmowy z nasion palmy olejowej zawiera 50% kwasu laurynowego i 15–35% kwasu mirystynowego, wykorzystywany gł. do celów spoż. i jako surowiec do dalszego przerobu (stearyna, kwasy tłuszczowe); gł. producenci oleju palmowego: Malezja (ok. 50% świat. produkcji), Nigeria, Kongo, Brazylia, Indonezja.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia