ostronos
 
Encyklopedia PWN
ostronos, Nasua,
rodzaj ssaków z rodziny szopowatych;
2 gat.; ciało wydłużone (dł. do ok. 70 cm i tyleż ogona), uwłosienie rudobrązowe z żółtawym nalotem lub rude, ogon w ciemne pierścienie, nos wydłużony w ryjek, ruchliwy; tryb życia częściowo nadrzewny, stadny, aktywny zarówno nocą, jak i dniem; żywi się drobnymi zwierzętami i owocami; ostronos białonosy (ostronos meksykański), N. narica, Ameryka Północna i Ameryka Południowa, od Arizony po Kolumbię; ostronos rudy (koati), N. nasua, lasy od południowej części USA po Argentynę.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia