orangutan
 
Encyklopedia PWN
wyróżnia się 2 podgat.: orangutan sumatrzański (P.p. abeli), występujący w lasach północnej Sumatry, oraz orangutan borneański (P.p. pygmaeus) z Borneo; wysokość samca może przekroczyć 1,7 m, masa ok. 100 kg, samica mniejsza; sierść długa, rzadka, rudobrunatna, u starych samców występuje broda i tzw. talerze policzkowe (zgrubienia skóry wypełnione tkanką tłuszczową i łączną); tryb życia nadrzewny; porusza się w postawie na wpół wyprostowanej; żywi się gł. owocami; codziennie buduje gniazda noclegowe; samica po ok. 8,5-miesięcznej ciąży rodzi 1 młode; żyje do 50 lat; gat. ginący, objęty ochroną.
Ilustracje
Orangutany na wyspie Borneo (Indonezja)fot. Z. Bochenek/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia