mrówkowy kwas
 
Encyklopedia PWN
mrówkowy kwas, kwas metanowy,
związek organiczny, najprostszy kwas karboksylowy; ;
bezb., dymiąca, żrąca ciecz o ostrym zapachu; miesza się z wodą, alkoholem etylowym, eterem; temperatura topnienia 8,6°C, temperatura wrzenia 100,6°C; stosunkowo mocny kwas; ma właściwości redukujące (dzięki grupie aldehydowej); występuje m.in. w wydzielinach mrówek, pszczół, w pokrzywach, igłach jodły; przemysłowo uzyskiwany m.in. w wyniku hydrolizy formamidu, utleniania krótkołańcuchowych węglowodorów w fazie ciekłej, jako produkt uboczny podczas wytwarzania pentaerytrytu z aldehydu mrówkowego; stosowany m.in. w farbiarstwie, do impregnacji tkanin, do garbowania skór, jako środek dezynfekujący oraz w syntezie org. (np. otrzymywanie kwasu szczawiowego) i jako środek redukujący; estry kwasu mrówkowego — mrówczany — są stosowane jako składniki kompozycji zapachowych.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia