morwa
 
Encyklopedia PWN
morwa, Morus,
rodzaj roślin okrytozalążkowych drzewiastych z rodziny morwowatych (Moraceae);
10–12 gat. drzew występujących w cieplejszych obszarach strefy umiarkowanej półkuli północnej; liście pojedyncze, niekiedy klapowane (częsta różnolistność); kwiaty niepozorne, zebrane w główki i kotki; owoce — mięsiste, słodkie, w owocostanach podobnych do owoców jeżyn; morwa biała, M. alba, drzewo do 10 m wys., ze środkowych i wschodnich Chin, od wieków sadzone w Azji (w Europie od XII w.) na pokarm (liście) dla gąsienic jedwabników; owocostany białe, różowe lub wiśniowe, mdłe, używane gł. na przetwory; morwa czarna, M. nigra, pochodzi z Persji, w Polsce nie uprawiana; owocostany czarne, słodkie. Drewno morwy jest żółte, dość ciężkie i twarde, używane gł. na wyroby galanteryjne; z korzeni żółty barwnik.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia