mleczność
 
Encyklopedia PWN
mleczność,
zootechn. wydajność mleczna samic ssaków zwierząt gospodarskich o użytkowości mlecznej, mierzona w kilogramach lub w litrach, w skali rocznej lub w okresie laktacji;
także wydajność mleczna samic karmiących oseski, oceniana na podstawie łącznej masy ciała odchowanego przychówku; mleczność krów określa się na podstawie kontrolnego udoju. Krowy typowo mlecznych ras bydła (dżerseje, holstein-friesian, nizinne czarno-białe bydło, mleczna odmiana szorthornów) dają rocznie średnio 5–8 tys. kg mleka (zarodowe krowy rekordzistki — 12–15 tys. kg); z ras owiec — owca fryzyjska — ok. 500 kg, inne rasy 90–400 kg rocznie; najmleczniejsza rasa kóz, biała uszlachetniona, ok. 1 tys. kg (wydajność prymitywnych ras — 300–400 kg).
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia