mięta
 
Encyklopedia PWN
ok. 15 gat., występujących gł. w umiarkowanej strefie półkuli północnej, także powszechnie uprawianych i dziczejących; liście naprzeciwległe, eliptyczne lub jajowate; kwiaty drobne, zebrane w gęste kłosy; w Polsce 5 gat. i 3 mieszańcie międzygatunkowe (zwykle nad brzegami wód, w rowach); mięta pieprzowa, M. x cirata (dawniej M. piperita), bylina pochodząca z obszaru śródziemnomor., jest uprawiana (m.in. w Polsce) ze względu na olejek miętowy (z liści), stosowany w przemyśle cukierniczym, perfumeryjnym i farm.; na kwietnikach sadzi się miętę okrągłolistną, M. rotundifolia.
Ilustracje
Mięta pieprzowa (Mentha piperita) fot. M. Sokólska-Połutrenko/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia