miętowy olejek
 
Encyklopedia PWN
miętowy olejek,
olejek eteryczny otrzymywany z kilku gat. mięty przez destylację ziela z parą wodną.
W największych ilościach jest produkowany olejek mięty polnej; ciecz o zapachu miętowym z nieprzyjemną nutą siarczku dimetylu, zawiera do 90% (–)-mentolu i jego estrów; z produktu handl. są wydzielone niepożądane składniki i część (–)-mentolu. Olejek mięty pieprzowej jest cieczą o miętowym zapachu i piekącym smaku; najważniejsze składniki: (–)-mentol i jego estry (50–86%), (–)-menton i izomenton (do 20%), cyneol, mentofuran, jasmon i in.; mentolowe o.m. są stosowane: w lecznictwie — doustnie w chorobach układu pokarmowego, do inhalacji w nieżytach dróg oddechowych, w postaci maści i balsamów przy nerwobólach i bólach mięśniowych; także do aromatyzowania likierów, tytoniu, wyrobów cukierniczych, gumy do żucia, past do zębów, itp. Olejek mięty kędzierzawej jest cieczą o świeżym miętowo-kminkowym zapachu; zawiera 55–60% (–)-karwonu; stosowany do aromatyzowania pasty do zębów i gumy do żucia. W skali techn. są również produkowane olejki mięty zielonej oraz mięty polej.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia