marabut
 
Encyklopedia PWN
3 gat.; najlepiej znany jest marabut afrykański, L. crumeniferus, rozpiętość skrzydeł do 2,6 m; upierzenie białe, czaprak ciemnozielony z metalicznym połyskiem, lotki i sterówki czarne; głowa (zaopatrzona w potężny dziób) i częściowo szyja — nagie, czerwone; u dołu szyi — skórny worek (w nim rozszerzenie przełyku); wszystkożerny, także padlinożerny; gniazda buduje wśród gałęzi baobabów; zamieszkuje Afrykę, często blisko ludzkich osiedli; chroniony przez tubylców.
Ilustracje
Marabut fot. G. Lisik/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia