laktoza
 
Encyklopedia PWN
laktoza
[łac.],
cukier mleczny, C12H22O11,
disacharyd zbudowany z reszt d-galaktozy i d-glukozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym;
występuje w mleku wszystkich ssaków (mleko ludzkie 6,7%, krowie 4,5%), otrzymywana jako produkt uboczny z serwatki w przemyśle serowarskim; biała krystaliczna substancja o słabo słodkim smaku (3 razy mniej słodka od sacharozy); rozpuszczalna w wodzie, nie ulega fermentacji przez zwykłe drożdże; laktozę stosuje się jako składnik modyfikowanego mleka i żywności dla niemowląt, a także jako wypełniacz w przemyśle farmaceutycznym; laktozy nie mogą spożywać osoby, których organizm nie jest zdolny do przyswajania powstałej z niej galaktozy, gromadzi się ona w ustroju i jest przyczyną choroby — galaktozemii.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia