kryl
 
Encyklopedia PWN
kryl,
kilka gatunków skorupiaków z rzędu eufazji;
występuje w dużych ławicach; waleni fiszbinowych, pingwinów, niektórych fok i ryb; nazwa „kryl” wywodzi się od słowa krill, którym norwescy wielorybnicy określali wszelki pokarm waleni fiszbinowych, w tym widłonogi, lasonogi i in. organizmy występujące w ławicach; kryl żywi się fitoplanktonem, gł. okrzemkami, odfiltrowując je za pomocą silnie oszczecinionych odnóży tułowiowych; w północnej części O. Atlantyckiego obficie występuje kryl północny, Meganyctiphanes norvegica; najbardziej znany jest kryl antarktyczny, Euphausia superba, skorupiak występujący masowo w wodach Antarktyki, którego ławice o masie setek t mogą liczyć setki mln osobników; jego globalne zasoby są szacowane na co najmniej kilkadziesiąt mln t; roczne połowy globalne kryla antarktycznego wynoszą do kilkuset tys. t (gł. Rosja i Japonia, w niewielkim stopniu Polska). Przetwory z kryla znajdują zastosowanie m.in. jako pokarm, pasze, środki farm., kosmetyczne.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia