jajczarstwo
 
Encyklopedia PWN
jajczarstwo,
dział gospodarki rolno-przem. związanej z wychowem kur i produkcją jaj,
obejmujący też dostawy jaj do handlu i zakładów przemysłu spoż., przygotowanie do spożycia (sortowanie, pakowanie, niekiedy konserwowanie) oraz wykorzystanie odpadów (np. jaja uszkodzone, skorupy). Przemysłowe konserwowanie jaj w skorupach na okres kilku miesięcy polega na przetrzymywaniu ich w chłodni (jaja chłodnicze), przechowywaniu w atmosferze gazów obojętnych, parafinowaniu (krótkotrwałe zanurzenie w oleju parafinowym), przechowywaniu w roztworze wodorotlenku wapnia (jaja wapnowane) i in.; z odpadów odrzuconych przy sortowaniu wyrabia się m.in. mączki pastewne, tłuszcz, albuminę techn.; najbardziej cenione i rozpowszechnione są jaja konsumpcyjne świeże (do 7 dni od czasu zniesienia).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia