ikra
 
Encyklopedia PWN
ikra,
komórki jajowe ryb;
pojedyncza komórka składa się z otoczki jajowej, plazmy, żółtka i jądra; największe jaja spotyka się u ryb chrzęstnych — dzięki bardzo grubej otoczce rozmiary jaj niektórych gat. płaszczek i rekinów osiągają dł. 100–140 mm, hakonosów 170–420 mm, natomiast ryb karpiowatych, np. karasia — 1 mm średnicy; większość ryb składa ikrę cięższą od wody (ikra demersalna), inne, zwykle mor. gat. składają ikrę swobodnie unoszącą się w toni wodnej (ikra pelagiczna); wiele gat. odkłada ikrę w kleistej otoczce i przykleja ją do podłoża; z ikry ryb jesiotrowatych (czarna), łososiowatych (pomarańczowa), bielankowatych i niektórych innych (żółta) uzyskuje się kawior.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia