UWAGA: Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymasz wiadomość mailową z prośbą o jego potwierdzenie.
kawior
Encyklopedia PWN
kawior
[tur.],
solona ikra ryb jesiotrowatych (k. rosyjski, k. czarny), łososiowatych (k. czerwony), dorszowatych (k. norweski) oraz innych ryb, np.: śledzia, plamiaka, czarniaka, taszy, czyli zająca mor. (k. niemiecki);
zawiera 26–33% białka, 16–19% tłuszczu i 4–7% związków miner.; podawany jako przekąska; najwięksi producenci kawioru: Federacja Ros. (ok. 95% świat. produkcji kawioru czarnego), Japonia, Kanada i USA.
wiemy, jak cenny jest Twój czas – zajmiemy Ci tylko chwilę.
Czy dasz nam szansę, abyśmy mogli dalej tworzyć źródło Twojej sprawdzonej, darmowej wiedzy, z której właśnie chcesz skorzystać? Bez wpływu z reklam będzie to po prostu niemożliwe.
Dlatego prosimy – dodaj naszą domenę, jako wyjątek lub skorzystaj z instrukcji i odblokuj wyświetlanie reklam na naszych serwisach.