grym
 
Encyklopedia PWN
występuje w Afryce na południe od Sahary; dł. ciała 85–115 cm, ogona 8–18 cm, wys. w kłębie 45–70 cm, masa ciała 14–17 kg; ubarwienie brązowobrunatne, od nosa na szczyt głowy biegnie czarna pręga; rogi proste, krótkie, tylko u samców; g. zamieszkuje tereny trawiaste i zarośla; aktywny o zmierzchu; żyje pojedynczo lub parami; rozród przez cały rok, samica rodzi 1 młode.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia