gronkowce
 
Encyklopedia PWN
gronkowce, stafilokoki,
grupa Gram-dodatnich bakterii kulistych układających się w charakterystyczne gronopodobne skupiska;
wytwarzają liczne enzymy, np. ważną diagnostycznie katalazę oraz enzymy o właściwościach toksyn odpowiedzialnych za chorobotwórczość gronkowców; jest znanych ponad 40 gat. i podgat. g. — od bakterii symbiotycznych, przez oportunistyczne do bezwzględnie chorobotwórczych, np. gronkowiec złocisty, Staphylococcus aureus — może wywoływać zakażenia wykazujące dużą rozpiętość zmian: od ograniczonych przez ciężkie w przebiegu zakażenia układowe (zakażenia skóry, zapalenia układu oddechowego, układu moczowego, opon mózgowo-rdzeniowych, kości i szpiku) do zmian uogólnionych (posocznica); jest też częstą przyczyną zatruć pokarmowych.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia