goryl
 
Encyklopedia PWN
Wysokość samca do 2 m, masa samców 135–275 kg, samic 70–140 kg; uwłosienie brunatnoczarne, miejscami rudawe; twarz, dłonie, podeszwy i piersi nagie; roślinożerny; tryb życia naziemny, codziennie buduje gniazda noclegowe; zręcznie wspina się po drzewach; wyróżnia się 3 podgatunki: goryl nizinny zachodni, G.g. gorilla, goryl nizinny wschodni, G.g. graueri i goryl górski, G.g. beringei; wszystkie podgatunki zamieszkują wilgotne lasy środkowej Afryki, goryl górski — obszary do 4000 m n.p.m.; wszystkie podgatunki goryla figurują na „Czerwonej Liście” Światowej Unii Ochrony Przyrody.
Ilustracje
Goryle górskie w Parku Narodowym Bwindi (Uganda) fot. G. Lisik/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia