goliat
 
Encyklopedia PWN
goliat, żaba goliat, Conraua goliath,
największy przedstawiciel rodziny żabowatych;
występuje na ograniczonym obszarze Gwinei Równikowej i Kamerunu; zamieszkuje rzeki o szybkim prądzie, z wodospadami i piaszczystym dnem, z bardzo czystą i bogatą w tlen wodą; dł. tułowia do 30 cm, masa do 3,3 kg; w dzień często wygrzewa się w słońcu na kamieniach na brzegu, a aktywny jest gł. w nocy; żywi się większymi owadami, ślimakami, krabami i płazami; osobniki 2–3-kilogramowe wykonują skoki na odległość 1–3 m; samce nie wydają żadnego głosu; obecnie jest gatunkiem zagrożonym z powodu częstych odłowów przez miejscową ludność w celach kulinarnych, a także z powodu kurczenia się i zanieczyszczania siedlisk, w których występuje.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia