gaur
 
Encyklopedia PWN
dł. ciała ok. 3 m, wys. w kłębie ok. 2 m; brązowoczarny, spód żołty, nogi białe; na grzbiecie garb; małymi stadami zamieszkuje lasy Indii, Birmy i Płw. Malajskiego; udomowioną formą gaura jest gajal.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia