derkacz
 
Encyklopedia PWN
długość 25 cm; upierzenie rdzawobrunatne, z plamkami (na grzbiecie) i pręgami (na brzuchu); pierś i szyja samca popielate; żywi się owadami i nasionami traw; zamieszkuje rozległe łąki i pola Eurazji, północnej Afryki; gatunek zagrożony wyginięciem.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia