borsuk
 
Encyklopedia PWN
borsuk, jaźwiec, Meles meles,
ssak drapieżny z rodziny łasicowatych;
występuje w całej Eurazji, w Polsce — w całym kraju; dł. ciała do 90 cm, wys. w kłębie do 30 cm; sierść sztywna, białoszara, na głowie 2 czarne pręgi; zamieszkuje lasy i stepy; wszystkożerny, żeruje nocą; kopie wielochodnikowe nory z kilkoma wejściami; zimę częściowo przesypia; łowny.
Ilustracje
Borsuk, Meles melesfot. P. Fabijański/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia