benzylowy alkohol
 
Encyklopedia PWN
benzylowy alkohol, fenylometanol, C6H5CH2OH,
związek organiczny, alkohol aromatyczny;
bezbarwna ciecz o słabym przyjemnym zapachu z nutą migdałową; temperatura topnienia –15,3°C, temperatura wrzenia 205,4°C; miesza się dobrze z alkoholem etylowym i typowymi rozpuszczalnikami org., słabo z wodą i gliceryną; występuje (również w postaci estrów) w olejkach eterycznych, np. jaśminu, hiacyntu, w balsamie peruwiańskim i tolutańskim; dobry rozpuszczalnik, m.in. estrów i eterów celulozy, żywic, siarki, lakierów; alkohol benzylowy i jego estry są stosowane w kompozycjach zapachowych (rozpuszczalniki, środki zapachowe, utrwalacze zapachu), a także składniki aromatów spoż. i rozpuszczalniki do lakierów.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia