agrest
 
Encyklopedia PWN
agrest, Ribes (Grossularia),
rodzaj z rodziny agrestowatych (Grossulariaceae);
ok. 50 gat. zwykle kolczastych krzewów, występujących w południowej i środkowej Europie, na Kaukazie, w północnej Afryce i Ameryce Północnej; odmiany uprawiane w Europie pochodzą gł. od agrestu zwyczajnego (porzeczka agrest, Ribes uva-crispa, R. grossularia), w Polsce występującego w stanie dzikim w lasach i zaroślach regla dolnego Karpat i Sudetów oraz w południowo-zachodniej części niżu; wysokość do 1 m; owoce użytkowane gł. na przetwory, zawierają ok. 5–8% cukrów, 1–4% pektyn, 35–50 mg wit. C w 100 g; liczne odmiany (ok. 1,5 tys.).
zgłoś uwagę
Ilustracje
Agrest zwyczajny fot. Z. Wyleżyński/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia