porzeczka
 
Encyklopedia PWN
porzeczka, Ribes,
rodzaj z rodziny agrestowatych (Grossulariaceae), dawniej zaliczany do rodziny skalnicowatych;
ok. 150 gat. krzewów rozpowszechnionych w strefie klimatu umiarkowanego i chłodnego Europy, Azji i obu Ameryk; liście trój- lub pięcioklapowe; kwiaty niepozorne, zebrane w grona. W Polsce dziko rosną m.in. porzeczka czerwona (porzeczka dzika), R. spicatum (R. schlechtendalii), o owocach czerwonych; porzeczka skalna, R. petraeum (gł. w górach); porzeczka czarna (lud. smorodnia, R. nigrum) o charakterystycznym zapachu, owocach czarnych, bogatych w wit. C, jest użytkowana jako roślina leczn.; porzeczka złota, R. aureum, z Ameryki Północnej, o niejadalnych, czarnofioletowych owocach, krzew ozdobny, także stosowana jako podkładka dla piennych form agrestu. Poza należącym do rodzaju Ribes agrestem, jako krzewy owocowe są także rozpowszechnione w uprawie: porzeczka czarna i porzeczka zwyczajna (porzeczka pospolita), R. rubrum, o owocach czerwonych lub białych, oraz jej odmiany ogrodowe będące niekiedy mieszańcami z innymi eur. gat. porzeczki — R. multiflorum, R. petraeum. Liczne odmiany są użytkowane ze względu na owoce (zawierają m.in. ok. 10% cukru, 3% kwasów org., 3% pektyn), spożywane na surowo i w przetworach. Rozmnaża się przez sadzonkowanie; plantację użytkuje się 8–15 lat.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia